Meny Lukk

Godt gjennomarbeidet, meget detaljert og svært spennende historier om Finnmarks krigsseilere

Krigsseilere fra Nord - Finnmark
Kategori:
Genre:
Published: 2020
Denne første boken i en serie på tre om krigsseilere fra nord omhandler finnmarkinger i krigsseilas 1939 – 1945. Med utgangspunkt i personlige historier, bilder og dokumenter, sjøforklaringer og tyske ubåtlogger vekkes brutale historier til liv.
4.9Overall Score

Krigsseilere fra Nord - Finnmark

Dette er et leseeksemplar, mottatt av forlaget som reklame. Jeg står fritt til å mene hva jeg vil.

  • Plottet
    5.0
  • Karakterene
    4.8
  • Miljøet
    4.9

Roger Albrigtsen har opp igjennom årene etablert seg et velkjent navn innen dokumentar/historisk litteratur. I år er han ute med sin åttende bok, derav syv er krigslitteratur og en er biografi.

“Krigsseilere fra Nord – Finnmark” er en meget detaljert og grundig gjennomarbeidet bok. Det er ingen tvil om at det ligger mye arbeid bak dette verket. Den har et imponerende og stort bildegalleri, og tar for seg et svært viktig tema, krigsseilernes kamp, som det finnes en god del bøker av, men ikke nok til å se helheten i historien. Det er synd, for det som allerede er skrevet om krigsseilerne er bare en dråpe i havet i forhold til hvordan historien egentlig er. Noe som er rart er at det er så mange skjebner og hendelser å skrive om, men få bøker om historien, temaet er jo mer eller mindre ukjent. Jeg tenker at folk må skrive mer om krigsseilerne, for det er et viktig tema folk er lystne på å lese.

En av de som virkelig har gjort sin jobb med å opplyse om krigsseilernes krigs-kamp, er avdøde Jon Michelet. I løpet av 6 bind på mellom 400 og 800 sider pr utgivelse, fikk vi lesere et omfattende innblikk i nordmenns kamp til sjøs under andre verdenskrig. Leserne fikk ta del i deres hverdag, under frykt for å enten bli torpedert eller raidet. Leserne fikk også ta del i gleder og håp, både i oppturer og nedturer.

Roger Albrigtsen går i Michelets fotspor, og serverer den mest kompakte og kunnskapsrike boken om Finnmarkingenes kamp. Jeg er fascinert over å se hvor svært strukturert og språkmektig Albrigtsen har blitt de siste årene. Jeg har lest det meste fra forfatteren, og ser en forbedring for hver gang. Da jeg hadde lest denne boken, ble jeg meget glad og overrasket over at den er tenkt som starten på en trilogi. Det er slettes ikke verst, og er det en som virkelig sitter inne med mye informasjon om krigsseilernes kamp i Nord, ja så er det Roger Albrigtsen.

Jeg gleder meg allerede til neste bok, selv om det er en tøff, gripende, sjokkerende og til dels spennende historie han skriver om. Jeg vil faktisk dra det så langt å si, at dette bør bli pensum for historiefaget på skolen, da mener jeg ungdomsskole, videregående og så langt som til historie bachelor/master studentene ved Universitetene i Norge. For det er få bøker om denne krigshistorien, men de få bøkene behandler historien på en respektfull måte og med omhu.

Skal du lese en bok om krigsseilernes sin innsats under krigen i år, ja da er det ingen tvil, det må bli denne. For den inneholder personlige historier, rørende bilder og skremmende dokumenter, opplysende sjøforklaringer og altoppslukende tyske ubåtlogger. Det er brutalt å lese om disse livene som gikk tapt, og det er ganske så urovekkende å lese om historier som skaper både aggresjon og skaper en indre sorg. Jeg håper du velger Roger Albrigtsen, for han kan det han skriver om, og det på en temmelig god måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rate this review